Hvis gnisten er væk

Har du et sundt forhold til mad?

skaermbillede-2017-05-18-kl-10-25-18

“Nogle vågner om morgenen og er stressede over mad, allerede inden de er kommet ud af sengen. Adskillige af dem, der ser allersundest ud, lider af tilbagevendende ukontrolleret (tvangs)overspisning – en mekanisme, der oftest udløses af følelsen af at ’falde i’; altså at de kommer til at spise noget fra deres lange forbudsliste.”

Sådan skriver ernæringsekspert Morten Elsøe i Politiken. I dag vil jeg dele uddrag af et gæsteindlæg på hans blog af Signe Nordstrand, som fortæller om hendes egen kamp med overspisning og hvordan hun idag har fået et godt forhold til mad og til sin krop.

Hun oplevede det, Elsøe beskriver: “Sådan så min hverdag ud, fra jeg var 18, til jeg var 24, og i den periode var hver dag en kamp for at holde mig på slankekurens smalle sti. Men mit sindssyge fokus gjorde, at jeg konstant tabte til maden.” Hendes fokus på “forbudte” madvarer og den overspisning det medførte, efterlod hende bundulykkelig og fuld af skam.

Elsøe skriver, at videnskabelige studier har vist, hvordan det at forbyde sig selv en bestemt fødevare får den til at fylde meget mere i hovedet. Det gør den simpelthen mere attraktiv for os, præcis som det er tilfældet, når børn får at vide, at der er noget, de ikke må. Er kage forbudt, bliver det nærmest placeret på en mental piedestal, og når man først giver sig selv lov eller ’falder i’, er der ikke grænser for mængderne, der kan indtages. Men sandheden er, at kagen slet ikke er usund. Overspisning, derimod, er både en mental og fysisk belastning, og de sort-hvide sundhedskategorier gør fødevarer, hvis primære formål er at skabe nydelse, til ‘trigger foods’ for selvopfattet skamfuld spiseadfærd.

Signe Nordstands strategi til at finde vej ud af “helvedet”, som hun selv kalder det, blev:
1. at spise regelmæssigt,
2. at spise tilstrækkeligt
3. at spise efter appetit.

“At spise regelmæssigt betyder, at jeg spiser cirka hver tredje time. Jeg spiser hovedmåltiderne morgenmad, frokost og aftensmad og derimellem et formiddagsmellemmåltid, et eftermiddagsmellemmåltid og som oftest også et aftensmellemmåltid.

At spise tilstrækkeligt (og det er det vigtigste) betyder, at jeg ikke spiser for lidt. Det vil sige, at jeg spiser, til jeg ikke har brug for mere.

At spise med min appetit betyder, at jeg spiser, hvad jeg har lyst til, og at der ikke er nogen fødevarer, der er forbudt!”

Læs også: Usund mad findes ikke

Læs også: Hvad er sundhed for dig?

Det her indlæg er lavet for Slanke App, en visuel kalorietæller, som kan hentes i App Store. Kalorietælleren er GRATIS, men kan også købes som guldabonnement:
1 måned for 49,00 kr
3 måneder for 39,66 kr
12 måneder for 29,07 kr

Find flere indlæg på Slanke Apps facebookside her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis gnisten er væk