Hvorfor er det så svært at tabe sig?

Usund mad findes ikke

itsnotblack
Der findes ikke usunde fødevarer, ifølge cand.scient Morten Elsøe. “Én sodavand ødelægger dit helbred i ligeså høj grad, som én salat gør dig sund.”

Måske har du selv erfaret at det kan være svært at finde rundt i hvad der er sundt og usundt. Det ene øjeblik er det fedt skurken, det næste øjeblik er det kulhydrat. Det glæder os når kaffe, chokolade og vin bliver ophøjet, men vi ved jo godt, at kaffe, chokolade og vin i vilde mængder ikke er så sundt. Mængden er afgørende. Tag fx salt. For meget salt forhøjer blodtrykket, men vi dør, hvis vi får for lidt. Det ville være nemt at dele fødevarer op i usunde og sunde, men så simpelt er det ikke.

En stringent opdeling af sundt/usundt gør det heller ikke nemmere at leve sundt og opnå et vægttab. Tværtimod “spænder det ben for selvkontrollen og medfører ukontrollabel overspisning.” Måske har du selv erfaret at et stykke kage kan få hele dagen til at gå i vasken? For så kan det også være ligemeget, og så kan du ligeså godt tage et stykke til og blive i sofaen idag! Det er et eksempel på, hvordan kagen i sig selv ikke er særlig usund. Derimod er det overbevisningen om at kagen har ødelagt det hele, som medfører en usund adfærd, hvis det bliver et mønster.

Dermed ikke sagt, at kage altid er sundt. Det handler om at se på vores kostvaner, og skrue op for det mættende og nærende, og lidt ned for de tomme kalorier. Kage i en passende mængde og fiberrigt brød og grøntsager i en passende mængde. Det må være sundhed. Ikke sundhed efter en trend i tiden eller en selverklæret sundhedsekspert, men efter WHOs definition af sundhed som “en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velbefindende og ikke kun fravær af sygdom og svagelighed.”

1 kommentar

  • Thanks a bunch for sharing this with all people you really recognize what you’re speaking about!
    Bookmarked. Kindly additionally visit my web site =).
    We will have a hyperlink trade arrangement among us

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvorfor er det så svært at tabe sig?