When we get those bachelors...

Succes er ikke glæde

succes

Jeg nyder at følge med på Sillewhos blog. Ofte ser jeg kun billederne på blogs og springer teksten over, men Sillewho er enormt reflekteret og skriver fantastisk! Og så formår hun at udnytte det potentiale en blog har til at opmuntre og inspirere læsere, også til at stoppe op og tænke over det liv vi lever eller stræber efter at leve.

For nyligt skrev hun en blogindlæg (læs det her) om at succes ikke er penge, et prestigefuldt job eller endda dyre sko. Men at succes handler om lykke. Indlægget fik sat perspektiv på livet. En opfordring til at tænke over, hvad der er vigtigt og hvad der egentlig er superligegyldigt, men som vi giver lov til at stjæle vores tid og opmærksomhed. Alligevel vil jeg udfordre hendes påstand om, at “glæde er det endelige mål” og at succes skal “måles efter hvor glade vi er.”

Jeg siger ikke, at vi ikke kan være lykkelige og succesfulde samtidig. Men bare fordi vi er lykkelige, er vi ikke nødvendigvis succesfulde. Jeg tror Nelson Mandela havde det rimelig stramt de år han sad fængslet – men jeg vil påstå at han var en succesfuld og beundringsværdig mand alle årene! Moder Theresa må have grædt mange tårer over verden og hun levede på en tid og et sted med borgerkrig og hvor kvinder var enormt undertrykkede, men hun er så sandelig succesfuld. Omvendt findes der forfærdelige eksempler på mennesker, der med stor glæde og fornøjelse ødelægger verden. Jeg tænker fx på terrorister og diktatorer.

Det er naturligvis ekstreme eksempler, men det viser, at succes ikke kan måles på glæde alene. Succes kan altså måles på, om det vi gør er godt. En aktivitet kan enten være god i sig selv eller den kan være et middel til noget godt. Tag dans for eksempel. Dans er godt og har værdi i sig selv, fordi det er smukt, det er kunst. Eller at elske andre mennesker, det er også godt i sig selv. Fitness er et eksempel på noget som ikke nødvendigvis er godt i sig selv, men som kan være et middel til noget, der er godt. Fitness er ikke godt, hvis vi bruger vores tid der for at tage hævn over ekskæresten, eller hvis det stjæler vores opmærksomhed fra, hvad der er vigtigt, og får os til at fokusere for meget på vores udseende. Men fitness er godt, hvis det er et middel til et godt helbred eller til at være en bedre fodboldspiller.

Så tag det roligt, hvis du ikke er glad idag. Måske er du succesfuld alligevel. Og ellers kan du nemt blive det! Gør noget godt for dit helbred, glæd en ven, få en ny ven, skab noget smukt. Og lur mig om ikke glæden og lykkefølelsen i maven følger med som sidegevinst, når du gør noget godt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

When we get those bachelors...