Smag på verden, skat

Smag på verden, skat

Skærmbillede 2015-06-22 kl. 15.44.28

Ligeså sjovt det kan være at tilberede sund mad og have en aktiv hverdag, ligeså vanskeligt kan det være at bryde vaner og få børnene med på vognen. Det kan være kedeligt at sidde alene over slave-grønt mens resten af familien spiser en helt anden ret. Eller opslidende hver dag at kæmpe for at tvinge de sunde sager i børnene, der hverken vil eller forstår formålet. Hvordan kan man gøre frugt, grønt og fisk til et fælles projekt for familien?

I Frankrig har kemiker og smagsfilosof, Jaques Puisas, haft succes med at undervise børn ikke i sundhed – men i SMAG. Børnene lærer om de forskellige smage og de lærer at bruge alle deres sanser til at beskrive maden. Eftersom smag er individuelt, får børnene lov til selv at være eksperter og italesætte smagen. Der er en mening med alt den følen, seen, smagen, lugten og lytten. Det hjælper børnene til at turde prøve kræfter med ny mad. De skal bare smage og beskrive – det er okay hvis de ikke kan lide det, de skal bare smage. Ved at tilberede maden forskelligt og smage fx kogte, stegte og rå grøntsager, finder børnene som regel en version de godt kan lide.

Verden åbner sig for børnene, de tager i bogstaveligste forstand en bid af verden og får mod på at gå på opdagelse. Ved at gøre maden til en oplevelse, får vi mulighed for at lære børnene om menneskets plads i naturen og at danne børnene kulturelt med historier om at ”køer er hellige i Indien” og ”i Danmark er landbruget vigtigt for at vores samfund løber rundt og vi kan gå gratis i skole.” Maden kan også danne børnene socialt, ”alle mennesker har brug for at spise, så selvom du vil spille fodbold hele dagen og Emma vil tegne hele dagen, kan I stadig spise sammen og dele den oplevelse.”

I stedet for at tage udgangspunkt i viden om sundhed, ”man skal spise fisk to gange i ugen”, kan man skabe gode smagsoplevelser ved at have en narrativ tilgang. En historie om at barnet er en del af en nordisk historie, giver dem måske lyst til at smage på fisken og se hvad deres forfædre spiste. Have fun!

Dette indlæg har jeg skrevet for min fars firma Slanke App. Slanke App er en visuel kalorietæller, som kan findes i App Store. Kalorietælleren er gratis, men ekstra funktioner kan fåes ved køb af abonnement.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smag på verden, skat