Ulighed

10 ting om fødsel, jeg ville have vidst

skaermbillede-2017-01-29-kl-13-51-38 skaermbillede-2017-01-29-kl-13-56-10

Folk og fødsler er selvfølgelig forskellige. Nogen har en rolig og smuk fødsel, andre har en skæv og skør og hvad ved jeg. Men hvis jeg kunne forberede mig selv på dagen, min egen fødsel, ville jeg fortælle mig selv det her:

1. Du skal selv spørge efter de gode sager. De giver dig ikke bare epiduralblokade, du skal selv sige at du gerne vil have den. Jeg var 7 cm åben og var way past varme og kulde og akupunktur som smertelindring. De blev ved med at tilbyde ikke-medicinske og ikke-særligt-effektive behandlinger, indtil jeg selv bad om epidural. “Hvis det er det du vil, så er det det vi gør” fik jeg at vide, og derfra spurgte jeg bare løs, mere epidural, sku op, skru op, men den var de ikke med på haha. Og sig til i god tid, det tager en evighed at få lagt sådan en. Jeg anede ikke hvad mulighederne var, for jeg fødte før sidste fødselsforberedelse – den gang der handlede om selve fødslen. Men jeg bad om sukker og ilt, da kræfterne begyndte at slippe op, og fik med det samme druesukkertabletter og iltmaske stukket i hånden. De har lidt af hvert, så spørg.

2. Du skal ikke trække vejret. I hvert fald ikke under selve fødslen, som man ellers ser i film. Skrig og træk vejret under veerne, men hold vejret under presseveer. Man kan ikke skrige og holde vejret samtidig, så det er meget svært. Jeg gik helt ind i mig, når det gjorde ondt og skreg og skreg, så det var vanskeligt for jordemødrene at forklare mig mens jeg pressede, at jeg skulle holde vejret. Jo, jeg forstod det godt, men man kan da ikke sige til en kvinde i fødsel, at hun ikke må skrige! Det føltes enormt unaturligt at presse og holde vejret, men jeg havde heller ikke hverken veer eller presseveer til sidst, måske er det anderledes så.

3. Du føler, du skider. Baby presser på røven, når han ligger i bækkenbunden. Man kan godt blive i tvivl om hvad der sker.

4. Smerterne bagefter. Hele kroppen er mere øm end hvis du utrænet løber et marathon (det ved jeg af erfaring).

5. Du ved ingenting om din nyfødte. Ja, du ved hvad der er bedst for dit eget barn – men du skal jo først lære barnet at kende. I starten ved du ikke en skid. Og der er altså ting babyer generelt godt kan lide/ikke kan lide og ting der er grundlæggende gode/dårlige for baby. Her er jordemødrenes guldkorn din højre arm værd. Og mappen du får med hjem. Og Google. Og din føntørrer (lyden beroliger baby), findes også som app, hvis du vil undgå at brænde lejligheden ned, den hedder Sovelyde.

6. Nyd pauserne. Det er en lang proces og der er pauser – nyd dem. Vi ankom på sygehuset kl. 1 om natten, og jeg havde haft veer med 4 minutters mellemrum siden kl 16. På vejen kørte vi forbi McD og købte bananmilkshake og nuggets. Det er virkelig sjældent, vi gør det, men det var hyggeligt og Dians fætter/bedste ven arbejder der og ønskede os held og lykke med fødslen. Hele natten sad jeg under varmt vand fra en bruser. Det lindrede ikke rigtigt, når jeg havde veer, men det var dejligt minutterne i mellem. Om morgenen spiste jeg masser af morgenmad for at få mere energi. Jordemødrene sagde, at jeg nok ikke kom på fødestuen foreløbigt, da jeg smilede og spiste. “Sådan ser en fødende kvinde som regel ikke ud.” Men jojo, jeg var i fødsel. Jeg nød bare pauserne og var fuld af forventningsglæde. Da jeg nåede 7 cm forsvandt smilet da også. Men så fik jeg epiduralblokade og blev helt afslappet og alt var godt. I hvert fald et par timer, og det var fantastisk at få en god pause under fødslen, så jeg kunne samle kræfter.

7. Der ingen grænser for hvad du kan. Svimmel alene ved tanken om blod og nåle? No problem. Jeg siger ikke det går over, men du har virkelig større og vigtigere ting at tænke på. Bed dem om ikke at fortælle, hvis de får brug for at klippe. Jeg mærkede det ikke engang, men jeg var blevet enormt bange, hvis de havde advaret mig.

8. Det er ikke smukt. Baby er smuk. Fødslen er forfærdelig, og du vil aldrigaldrigaldrig gøre det igen. Før fem dage senere, så overvejer du om ikke I skal have en lillebror/lillesøster.

9. Du har god grund til at være bange. En fødsel er vild og voldsom og naturen viser sine stærke kræfter. Men selvom det er angstprovokerende og farligt, så KAN DU GODT. Din krop kan, for du er kvinde og din krop er skabt så den kan føde børn. Det kunne den ikke før graviditeten, men der sker ting og sager med din krop under graviditeten (det ved jeg ikke om du har bemærket?) og NU kan du.

10. Det er ikke dit livs bedste dag. Du har jo svedt og grædt og blødt og presset en baby ud. Men alle dagene efter er dit livs bedste, for nu har du din lille bombe kærlighed hos dig og alle dage med ham er vindunderlige, alene fordi han er der og findes i verden.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ulighed