Motivation er ikke nok

Who’s responsible? Klimaforandringer

climate

Hvem er the bad guys, hvem er ofrene og hvem skal rydde op efter klimaforandringerne? Greenhouse Development Rights har lavet en model, som viser hvor stort et ansvar de enkelte lande har for at afhjælpe klimaforandringer. Ansvaret er målt og fordelt efter:

  1. De enkelte landes kapacitet, altså hvor rigt landet er
  2. Landets historiske ansvar, så landene skal betale efter hvor store mængder drivhusgasser de har udledt siden 1990 (det år man officielt anerkendte, at klimaforandringerne er menneskeskabte)
  3. At alle lande får ret til udvikling

Ud fra denne måling har Danmark et ansvar på 0,38%. Det betyder at Danmark bør betale 6-12 milliarder hvert år. Det er ikke mere end vi gav indtil 2001. Dengang gav vi 1% af BNP til bistand og var på vej mod 0,5% mere til klima og fred.

Har den enkelte også et ansvar, når det gælder klima? Eller er det kun statens ansvar? Nogen mener den enkelte har et ansvar for at hjælpe andre mennesker globalt. Andre mener den enkelte kun har et ansvar for dem tæt på, fx nationalt (danskere) eller følelsesmæssigt (børn og venner). Filosof Peter Singer siger at uanset hvad, vil langt de fleste dog sige, at vi i hvert fald er forpligtede til ikke at gøre andre mennesker ondt.

I dag er vi forbundet til andre mennesker jorden rundt på en måde vi ikke før havde kunnet forestille os. Ifølge WHO har den globale opvarmning alene i 2004 forårsaget 140.000 dødsfald. Det svarer til at klimaforandringerne, hver uge, forårsager lige så mange dødsfald som terrorangrebet 9/11. Det er altså en kendsgerning, at vi gør andre unødigt ondt. Fx når vi køber mere mad end vi spiser, køber tøj vi ikke bruger og vælger oksekød frem for kylling. Derfor ser det ud til at vi har en moralsk forpligtelse til at stoppe med at gøre andre mennesker ondt og kompensere for den skade vi allerede har gjort dem.

Dog kan min og din indsats alene ikke gøre meget overfor klimatruslen. Det kræver en meget større koordineret indsats. Vi skal heller ikke ofre så meget i miljøets navn, at vi går på kompromis med vores helbred eller livskvalitet. Det er vanskeligt at svare på, hvor mange kg CO2 livskvalitet er værd. Peter Singers argument forpligter sig heller ikke på, at vi skal give afkald på noget der er moralsk sammenligneligt med effekten af klimaforandringer. Det vil sige at du og jeg forpligtet til at gøre noget, selvom vi måske ikke er forpligtede til fx at lade være med at rejse.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation er ikke nok