JA, jeg har tid!

5 gode vaner, som ikke kræver tid, sved eller penge

skaermbillede-2017-08-22-kl-21-14-02
 
1. NUANCER. Sundhed bliver ofte set sort/hvidt. Enten spiser vi udelukkende sundt og træner 6 dage i ugen eller også spiser vi noget forbudt, og så kan træningen være ligemeget og så kan jeg ligeså godt også tage en dessert. Men så firkantet behøver det ikke at være. Prøv engang at forestille dig en ti-trinsskala, og at 10 er det “sundeste” og 0 det “usundeste” du kan være på en dag. Forestil dig nu, at du har spist et stykke kage på arbejdet. Det kunne måske få dig til at føle dårlig samvittighed.
Måske får det dig til at droppe træningen, spise en ekstra portion aftensmad og lidt sødt bagefter, fordi du allerede er faldet i og har “ødelagt” dagen. Men på vores sundhedsskala faldt du bare til 9, og kan stadig nå at have en dag, som fører dig derhen hvor du gerne vil. Et stykke kage var med andre ord ikke verdens undergang, og din dag er ikke ødelagt. Der er flere nuancer end alt eller intet.
 
2. SUNDE MELLEMMÅLTIDER. Når vi tænker over, hvad vi har spist i løbet af dagen, er det ofte hovedmåltiderne vi tænker på. Vi glemmer ofte “de små” måltider, som alligevel fylder en del i kalorieregnskabet. Der er mange kalorier at spare, ved at sørge for at have grove og mættende mellemmåltider, snacks og drikkevarer med på farten. Det kunne fx være en bøtte vindruer, nødder, en grovbolle med magert kødpålæg og en flaske vand. Måske har du også noget kød tilbage fra aftnen før, som kan blandes med bønner og tomater?
 
3. ET REGELMÆSSIGT MÅLTIDSMØNSTER. Mange overspisninger skyldes, at man ikke har spist nok i løbet af dagen. Faste måltider er en nem måde at undgå at overspise på. Tre hovedmåltider og to mellemmåltider er passende for de fleste og med til at holde blodsukkeret stabilt. Ved at have en fast struktur om sine måltider, undgår man også at gå og snacke hele dagen – hvilket kan løbe op i mange kalorier, uden at man selv føler at have spist noget som helst.
 
4. LEVN MAD OG SIG NEJ TAK. Mange af os har lært hjemmefra, at det er gode manerer at spise op og sige ja tak, når vi bliver budt på noget. Vi overhører vores egen fornemmelse for sult, alene for at overholde sociale regler. Til sidst kan det blive svært at mærke om vi egenlig er sultne, når vi gang på gang ignorerer vores intuition. Dit helbred, din fornemmelse for din krops signaler og din glæde ved at være i din egen krop er vigtigere end sociale regler.
 
5. TILPAS? Mange har en idé om, at man skal spise til man er mæt. Men når man er mæt, har man ofte spist for meget. Prøv at spise til du føler dig tilpas i stedet. Ikke sulten, men heller ikke fuld. Du gør virkelig dig selv en tjeneste, ved at øve dig i at mærke efter i din krop hvornår du er tilpas. Ved i en periode bevidst at mærke efter, vil du på længere sigt automatisk stoppe med at spise, når du ikke længere er sulten og have lettere ved ikke at spise på kedsomhed, rastløshed og andre følelser.
 
Dette indlæg er skrevet for Slanke App, min fars visuelle kalorietæller som kan hentes gratis i App Store. Følg med på Slanke Apps facebookside, for at se flere indlæg som disse.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JA, jeg har tid!